сряда, 22 октомври 2014 г.

един човек каза, че изпил 280 хомеопатични хапчета и нищо му нямало

от няколко дни във фейсбук се споделя една статия от 24 часа, около която се вихрят страшни страсти, в които се включвам тук-там и аз.

авторът на статията се казва ивайло славов, материалът е изпих 280 хапчета, хомеопатията е само захар и вода има около 70,000 прегледа три дни след публикуването си, а човекът се занимава със синоптични прогнози, които предлага на медиите - едно добро начало за истинска научна работа в областта на медицината и оценка на хомеопатията като цяло.

това, което мен ме заинтригува е твърдението:

"Хомеопатичната общност лобира с позволени и непозволени средства сред депутатите, но от тази година Британската лекарствена агенция извади от пазара над 90% от хомеопатичните стоки,  като не ги лицензира за продажба". 

в хъфингтън пост има материал, който документира началото на кампания срещу този тип  лечение, като още там хомеопатичната общност отбелязва, че е хубаво да не забравяме и факта, че през 2008 година в от алопатични лекарства в ЕС (прогнозни цифри) умират 197 000 човекатова са новини от 2010 и няма само 3 болници работещи на териоторията на великобритания.

факт е, че nhs (което британската версия на нзок) смята, че няма добри убедителни доказателства за действието на хомеопатията, поради което не се покрива от nhs из цялата страна, но има болници и лекари, които я предлагат, както и частни лекари, които предписват лекарства, взимани от аптеките. проверката ми в британската лекарствена агенция показа, че не са извадени от пазара над 90% от хомеопатичните лекарства, а има доста ясна процедура за производство, регистрация и съхранение на тези лекарства.

забраната на хомеопатията ме заинтригува и използвах гугъл по предназначение.

в европейския съюз още през 1992 година се приема директива 92/73/EEC (има версия на английски, не е преведена на български,), която е директно насочена към хомеопатичното лечение и лекарства, в която пише две интересни неща
първото е, че въпреки значимите разлика в статуса на алтернативната медицина в държавите-членки, на пациентите трябва да им бъде позволено правото на достъп до медицински продукти по техен избор (като са взети мерки за качеството и сигурността)
и
че
въпреки изискванията на една друга директива 75/319 /EEC за медицинската ефективност на леченията, тя не трябва да бъде прилагана към хомеопатията (и по-точно чл. 28)

думите на физика, който суицидално се наблъсква с 280 хапчета, не са верни в тази му част за забраните в ес.

и наистина - честно, кой би изпил 280 броя каквото и да било? и рибено масло да изпиеш, сигурно ще се продрискаш. 280 хапчета, ако са само захар, със сигурност са му вдигнали инсулина, което не е хубаво за човек с наднормено тегло по принцип. всеки с хомеопатични навици знае, че трябва да се спазват правила - да не се пие това, да не се пие онова, и какво ли не още и знае, че едно кафе по-късно хомеопатичния ефект пада рязко. дали той е пил и какво след експеримента не се знае, нито дали наистина ги е изпил.

иначе статията показа кой какъв опит има с хомеопатичното лечение. нямам никакво желание да споря за ползата от хомеопатията. тя, както и много други неща на този свят е въпрос на избор. дори да приемем, че има само плацебо ефект от нея, факт е, че тестовете на лекарства винаги се правят с реалното и плацебо лекарство и има случаи, в които плацебо-ефекта е голям (без страничните ефекти на химията).

алопатичната (традиционната) медицина има един проблем, който лекарите много добре познават - лекуването на симптома, не на тялото. в последните десетилетия в медицинските среди все повече се говори за връзката ум-емоции-тяло и се правят преки връзки между заболеваемостта от определени болести и душевното състояние на човека. книги като болестта като път на рюдигер далке и торвалд детлефсен, слушай своето тяло на лиз бурбо и излекувай живота си на луиз хей са променили много хора. хомеопатията в този смисъл освен "нежна", е и медицина, която разглежда човека като цяло, а не като два крака, глава, два бели дроба и т.н., поради което е успешна при много хора (китайската медицина, която е по-древна от 200 годишната хомеопатия също лекува цялото, не частното, т.е. това е изпитана концепция).

при други хомеопатията не действа. причините може да са много (неверие, нежелание, неспазнане на изискванията), но за мен най-сериозната е в това, че през последните години много лични лекари решиха да бъдат "модерни" и започнаха след няколко прочетени книги да предписват хомеопатични лечения, докато това не е за всеки. хомеопатите са лекари, които са учили как се прилагат тези лекарства и списъкът на утвърдените имена не е огромен.

при тях цените са други, не са като за общ преглед, но човек получава качество, което е несравнимо с опитите върху възрастни и малки деца от незнаещи. но както казах и в един от споровете - човешко е да се прекалява и дали е с хомеопатия, антибиотици или уринотерапия.... има ли значение, щом вреди на човешко същество? а хипократ, между другото, таткото на западната медицина е казал primum non nocere (първо, не вреди).

затова може би истината е в това да се опитваме да... не се разболяваме, което означава:
намасте! 
(божественото в мен се покланя на божественото в теб)

Етикети: ,

0 коментара:

Публикуване на коментар

Абонамент за Коментари за публикацията [Atom]

<< Начална страница