четвъртък, 9 октомври 2014 г.

ароматите като търсене и намиране на себе си

в магазина ще видиш
истинския флакон
днес сутринта бях на представянето на нов аромат - modern muse на estee lauder. като главен редактор това е от приятните ми задължения, защото успявам да науча нови неща, които иначе няма къде. като как точно мирише жасмин самбак например. за моята вселена ароматите са сериозна тема и затова като чета описание на парфюми се ядосвам чак, че не знам как ухае нещо. днес сложих в ароматната си памет самбак, който е китайския жасмин, ползван в чая. иначе жасмина, който се влага в ароматите традиционно е индийски, но тук има леката пиперливост и дим, който усещаш в силния китайски чай. при правенето на аромата са тръгнали мислейки първо за жената, която би го носила и след това са събрали накуп дървесните аромати (пачули, амбър, ванилия от мадагаскар [с лек горчив аромат е тя накрая] и мускус) и цитрусово-цветна страна (мандарини, жасмин, тубероза и лилии).

но това, което събуди размислите ми е нещо, което ни напомни трейнърът на марката за българия. до появата на първите парфюми на есте лаудер, която започва да налага идеята, че парфюмите са и за ежедневието, ароматите са били носени само при [специален] повод.

днес освен с дрехите се обличаме и с парфюмите си. но дали понякога и не се крием зад тях? замислих се кое определя личните предпочитания и дали зад ароматите на стои нещо повече.

нито един аромат не може да ни остави безразлични. обонянието е от основните ни сетива и живот без него е много труден. в неврологията е известно, че след загубата му (аносмия) част от вкусовите луковици в езика започват да се превръщат в такива, които улавят аромати, защото е трудно да оцелееш без да имаш допълнителната информация, която ти дава то. понякога способността да миришеш се губи и по психосоматични причини и това прави живота ти ад и е предпоставка за депресивни състояния, но само с търпение и лична психотерапия може да възстановиш предишния си живот. спадането на обонянието в късна възраст може да е също сигнал за ранен етап на алцхаймер, между другото.

хелън фишър, прочутата антроположка, много внимателно изследва и въпроса за телесната миризма при избора на партньор. не можеш да направиш двойка с човек, който не ти харесва като телесен аромат, каквото и да правиш, защото в този момент работи в мозъка ти най-силното - подсъзнателното.

ароматите, на пръв поглед "залъгват" еволюцията, давайки ни нов образ през екзотичните съставка. грешка. естествените мазнини по кожата ни преработват всеки аромат така че дори да миришеш на нещо, миришеш по свой уникален начин, така както дрехите показват най-доброто от фигурата ти, но не могат да я променят драстично.

ароматите обаче могат да повлияят краткосрочно на състоянието ти. например сладкия дъх притъпява усещането за болка. това можеш да използваш в живота си като преди болезнена манипулация (дори да едното вземане на кръв, ако те е страх или заболекар) може да се напръскаш с любим парфюм, и най-добре сладък, за да мине по-леко.

човек може да създаде и собствени техники за отпускане и чрез ароматите. ако редовно използваш например прочутата релаксираща лавандула, за да отвориш вратите към някоя медитация, в напрегнат момент, в който имаш нужда от сваляне на напрежението можеш да го направиш чрез същия аромат.

затова и избора на личен аромат трябва да става внимателно, като си отговаряш освен на въпроса какво ти харесва и какво искаш да дадеш на себе си и околните. дървесните аромати ще допълнят аурата ти на "стъпила на земята", а мускусът ще работи много повече за сексуалното ти излъчване, затова преценявай къде да акцентираш.

ароматите действат на лимбичната система на мозъка, която произвежда неврохимикали, които могат да предизвикат принос ва енергия, успокоение, сигурност и желание за секс, така че изборът между няколко парфюма може да ти повлияе сериозно на настроението и дори когато е скапано да го завъртиш към по-добро може само с хитро пръскване на добре подбрано ухание.

накрая, понеже започнах с modern muse ще кажа и защо ми хареса. този аромат е вторият, който ме впечатлява и добавям със сигурност към ароматната си колекция за годината (първият е jour d'hermes absolu, който ме спечели със специфичното си, за мен тревно-слънчево ухание). двойнствена природа на modern muse се разкрива още в комбинацията цветя и цитруси/дърво. от там съдя, че при различни моменти той ще живее свой живот на всяка кожа и понякога ще преобладава едното или другото, което го прави по-богат на усещания и дъх. комплексната структура носи аристократичност. и ми мирише на здраво и заслужено самочувствие.



Етикети:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Абонамент за Коментари за публикацията [Atom]

<< Начална страница