сряда, 24 септември 2014 г.

скок в динамичната медитация

от години да се стремя към концентрация и към изчистване на шлаката от стреса. добави и работата ми, която винаги е била на ниво "ама много напрежение", вече... нека не ги броя колко години, за да твърдя по-дълго, че съм по-млада. това е горе-долу началото на обяснението защо горе-долу защо се интересувам от медитация.

както много хора, така и аз съм срещала и макар и по-рядко срещам онази особена трудност, която дава източната застинала медитация, въпреки че имам известен успех напоследък. от октомври в йога мандала започваме часове по динамична медитация с цел да покажем едно усещане за вътрешен мир и тишина, по-силна концентрация, успокояване на аз-а и другите
по-добро приемане на стреса чрез увеличаване на степента, при която се чувстваме под стрес и като променяме нашите реакции към онези неща, които ни тревожат. използвам динамичната медитация за себе си и искам да я споделя и с хора, които търсят да открият какво се крие зад фината усмивка на буда.

динамичната медитация не е за всеки - ако страдаш от сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане и дихателни проблеми като астма, проблеми с колената и опорно-двигателната система като цяло, заради физическите натоварвания, както и да са в добро психично здраве.


какво можеш да получиш от динамичната медитация (освен да замести натоварването ти във фитнеса веднъж седмично, което не е шега, защото ще има да се поизпотиш)?
първото е, че ще откриеш неща за себе си, ако си готов да ги видиш. самонаблюдението е ключово, ако искаш да извлечеш максимума от практиката. тази самодиагноза може да е нов етап в разбирането за самата теб и интерпретациите на това, което се случва по време на етапите на динамичната медитация, може дори да бъдат откровения за теб.

бърн-аут или както напоследък казват hr-ите "прегарянето"
при силни моменти на стрес, когато ти трябва качествен начин да избухнеш, но не в офиса или по домашному, скока в динамичната медитация може да ти отпуши жестоко гнева, агресията и онова особено усещане, че си гнойна пъпка, която може да експлоадира мощно и да залее света.

може да се увериш лично, че психотерапевтите не си обръщат очите, когато им говориш
ако се колебаеш дали да започнеш лична психотерапия (дали не се вживявам прекалено? дали не съм си наред и само да се лигавя? не е ли много хипстърско? дали това не е някаква глупост, в която ще дам пари за нищо? ако не ми се дадат конкретни съвети, а очакват аз да им говоря, не трябва ли те [психотерапевта]  да ми плащат?) това е удобен момент да участваш в една, по същество медитативна терапевтична практика, в която да работиш с психотерапевти и да коментираш с нас преживяванията си или дори инсайтите, които имаш по време на практиката и да прецениш дали е за теб да продължиш по пътя на личното себеразвитие - през коучинг или психотерапия. това е основната разлика между динамичната медитация в йога мандала и други практики, които можеш да срещнеш. ние сме там, за да помогнем на излизането на емоции, спомени и всякакви други моменти, които могат да се случат по време на този силен час.

според ошо в медитацията е голямото чистене на боклуците на миналото и ако не влезеш в медитация, няма да излезеш от личната си кофа за боклук (той го е казал по-красиво, аз го интерпретирам по-образно).



Етикети:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Абонамент за Коментари за публикацията [Atom]

<< Начална страница