понеделник, 22 септември 2014 г.

житен режим за начинаещи


Дъновистите вярват, че житното зрънце съдържа всичко, което ти е нужно, за да  съществуваш, а Житния режим, макар и тежък има мощна прочистваща сила с простотата  си. Като всеки пост, освен за прочистване на тялото, Житния режим цели и прочистване на душата от насъбралите се тягости в нея.


Режимът е 10 дни, но реално с подготовката и захранване става около месец. 10 дни преди избраната дата трябва да премахнеш месото, после млечните продукти и накрая да си с готово тяло за трудната част, която включва само жито, ябълки и орехи.
Въпреки че изглежда "невъзможен", този режим се прави от много хора, но е важно още тук да кажем, че не трябва да се злоупотребява с него - три пъти максимум годишно може да се прави.

нужни продукти
За 10те дни ще ти трябват 1 кг жито (пшеница), най-добре българска. Някои го правят с лимец, който е дивата пшеница или варят житото преди да го ядат, но традиционно се прави със сурово, покълнало жито.

Раздели този килограм на 10 равни части. така всеки ден ще имаш по 100 гр жито. Освен него трябва ежедневно да приемаш 3 ябълки, 9 ореха и 6-8 чаши преварена изворна вода, не минерална. Водата може да е подправена с лимонов сок и мед, но най-добре е да не разтваряш меда във водата, а да го ядеш с лъжичка. Дъновистите препоръчват да поставиш меда в горната част на небцето и така, когато отпиваш от водата, медът постепенно ще се разтвори и ще се усвои по-добре.

детоксикацията
Ако режима ти започва в сряда, в понеделник вечерта приготви (може и в малко гювече или в специален съд за поникване) 100 гр добре измито жито. на следващата сутрин го изтрий, на обяд (късно следобед) и вечерта (късно вечер) отново и на сутринта ще е готово за ядене.
Ако го запарваш в термос, тогава, ако стартираш в сряда, във вторник сутринта сложи 100 гр жито в термоса и го залей с 1,5 до 2,5 чаши вряла вода и затвори добре.
Житото се разделя на 3 равни части (за закуска, обяд и вечеря). Житото се дъвче много бавно – по 99 пъти преди преглъщане, съветва в книгата си “Хранене, пост и житен режим”, Светозар Няголов.

След това идва ред на ябълката. за дъновистите е важно в този момент, преди да я изядеш ябълката да й благодариш, да видиш в нея дървото, което може да стане, да видиш дървото на което е била, да усетиш бъдещето и миналото в нея.

На десетия ден започва захранването към житото на обяд и вечеря прибави ангелска супа. Тя се приготвя от три цели обелени картофи, магданоз, лимон, вода, малко сол. както при всяко захранване трябва да подходиш внимателно с храната, т.е. без преяждания и излишеци поне една седмица.

Последователите на Бялото братство събират всички отпадъци от храната - орехови черупки, лимонови кори и т.н. и когато свърши постът, ги заровят на някое чисто място сред природата.

Препоръчвам следенето на фейсбук групите за житен режим и конкретно съветите на Вехади Солейко, който сърце и душа дава за режима.




датите за 2016 са публикувани тук



идеи за провеждане на подготовка и захранване (с примерни храни)




Етикети: