петък, 22 април 2016 г.

лариса ренар в софия и варна

Лариса Ренар

Признавам на Наталия Кобилкина това, че действа със замах. По нейна покана в София и Варна идва Лариса Ренар, която - ако си я пропуснала - е руска психоложка, автор на поредица от романи за женската сила, в които преплита фабула и психология, а и промотира своята Академия за женска сила. В целия океан от "булевардна психологическа литература", на Лариса Ренар поне й личи чела (много) повече от един автор, преди да започне да пише. 



Имах възможност да попитам лично Лариса Ренар къде е нейното място в психологията, къде са корените на нейните разсъждания: "Завърших университет като практически психолог, но най-голямо влияние върху мен оказа хуманистичната психология на Карл Роджърс и коучинговия подход, основан на принципа на Милтън Ериксон". Голямата тема в книгите й е женствеността и промяната "Най-важното е търсенето на своите отговори и тяхното осмисляне, влизането в този творчески поток на открития на нови неща и постоянна трансформация. Когато виждаш как бързо се променя светът, когато сам се променяш, това не може да не те вдъхновява".

Какъв ще е е тренингът, който ще направиш в София, и как реши да дойдеш тук?
Вече няколко години мои книги се продават в България и получавам въпроси от български момичета, които ми споделят за успехите си. Затова много искам да се срещна с мои читателки от България. Ще направя тренинг Бизнес на високи токчета“, за това как да преуспеем в кариерата или в създаването на собствен бизнес, но без да се преминава към мъжката енергия, към мъжките стратегии на поведение, как да останем жени, без да губим личното си щастие, съвместявайки работата със семейството, успехът в работта с успеха в отношенията. И понеже ръководя компанията си вече 15 години, имам какво да споделя с тези, на които им е интересно да ръководят света по женски.

Как разпознаваш щастливата жена?
Казват, че щастливата жена се познава по сиянието (блясъка) на очите.Всъщност щастието е нашето вътрешно състояни на хармония със света, което сме способни да избираме и не зависи от обстоятелствата и околния свят. Можеш да си щастлива в каквато и да е ситуация. Но истинската жена си позволява да бъде и за известно време нещастна или разстроена – важното е да е естествена. От гледна точка на психологията е лесно да се разпознае каква е наистина – нещастната жена се оплаква от живота, света , мъжете, а щастливата – се радва на света, живота, мъжете.

Какво е първото, практическо нещо, което трябва да направим, за да променим съдбата си?
За да се промени съдбата, е важно да спрем да се оплакваме от нея. Както е написал Макиавели „Съдбата определя половината от нашите постъпки, но другата половина или почти толкова, оставя на нас“. И първа крачка е да вземем решение, че сме готови да направим нещо. Ние винаги имаме вътрешна сила да променим това, което не ни харесва, просто понякога не ни достигат знания в коя посока да тръгнем и затова ни трябват учители, помагащи ни да видим пътя.

Ти с кого говориш, когато ти е нужен съвет?
Аз много ценя нашия екип преподаватели – всяка е професионалист и специалист, и когато имам въпроси – аз отивам при тях за помощ, това ми позволява да получа мъдър съвет, да разсъждаваме над моите проблеми, да видя как те се справят с различни ситуации. Аз разбирам коя в кое е силна и това ми помага да насочвам нашите ученички, и да създавам нови тренинги заедно с преподавателите. И разбира се, винаги се обръщам към моите приятелки, които са винаги готови да ме подкрепят.

Ти си създала Академията си преди 16 години. Какво се промени за това време?
Най-важното е, че създаването на Академията помогна на много жени да се съединят със женската си енергия, да получат щастие от отношенията си и успех в кариерата, а за мен това беше уникален опит за създаване и управление на компания за женски енергии. И разбрах, че когато сме увлечени от любима работа, когато творим, когато искрено правим всичко за своите сътрудници и ученички, това се връща стократно. И аз се гордея, когато при нас идват дъщерите на първите ни ученички и казват, че са израснали с моите книги и занятия, благодарение на което са избегнали много грешки. И ако преди 16 години идеята за връщането на женската енергия е изглеждала неясна за много хора, то сега все повече жени в Русия и света разбират, че това е важно за техния живот и за живота на тези, които са около тях.

Водиш тренинги за пари и щастие. Може ли щастието да се купи с пари?
Разбира се, че не трябва щастието да се купува с пари, но те ни помагат да получим външна помощ, защото на всички ни трябват напътствия в трудните моменти на живота. Трудно е да излекуваме сами зъбите си или да си направим операция, затова в кризисни моменти се обръщаме към хора, които знаят какво е необходимо да се направи в една или друга ситуация. Тогава парите ни помагат да избере, най-добрия възможен специалист за нас. И друго, за много хора процесът на промяна и лична трансформация минава по-добре и по-ефективно в групи, защото в същото време се включва полето на колективната енергия, даваща допълнителна сила за промяна.


Етикети: ,