неделя, 9 ноември 2014 г.

въпрос по мейла: каква е разликата между психотерапевт, психиатър и психолог?

приличат си, но са различни
В: "каква е разликата между психоаналитик; 
психотерапевт, психолог и психиатър?" 

ще започна с приликата, че първите трима са учили психология, а психиатърът е учил  медицина.

психологът, психотерапевтът и психоаналитикът се занимават с физиологично здрави хора и не предписват лекарства (в повечето случаи), докато психиатърът работи с хора, които имат физиологични проблеми, които се отразяват на психиката им, пречат им да съществуват спокойно и затова се налага да приемат и лекарства.

психолозите минават през бакалавърска програма и след това евентуално и магистърска и могат да бъдат срещнати на много места - като специалисти човешки ресурси, в училищата и на много други места. понякога те правят и допълнителна специализация и по психотерапия.

психотерапевтът е с познания по психология, който се е обучавал специално в психотерапия. тъй като има различни психотерапевтични школи, той може да е обучаван в една или няколко дори и да ги прилага спрямо клиентът, който идва при него. различните школи са например (без претенция за изчерпателност) са телесната психотерапия, юнгианската терапия, психодрамата, когнитивно-поведенческата терапия, арт-терапия и т.н. психотерапевтът работи чрез разговор, а при психотелесната терапия и с помощта на тялото и клиентът решава своите проблеми с помощта на психотерапевта си. 

психоаналитикът е психотерапевт, който работи по фройд. точно така - с диванчето и т.н. ортодоксалната психоанализа включва години и часове няколко пъти в седмицата, в които се търси несъзнаваното.

един психолог, психотерапевт или психоаналитик се обръщат за консултация към психиатър, когато искат да са сигурни за състоянието на своя пациент и да изключат наличието на болест. тъй като психотерапевтите в повечето случаи не могат да предписват лекарства, те могат да го направят и с такава цел.

клиент или пациент?
за да се избегне усещането за "болест" в последните години хората, които посещават психолози, психотерапевти и психоаналитици се наричат "клиенти", а тези, които са в психиатрични клиники се наричат "пациенти". 


получавам писма с въпроси по мейла, на които отговарям и тъй като някои от тях са по теми, които интересуват повече хора, има случаи, в които моля за разрешение питащия да споделя отговорите си и в блога си.

Защо думите лекуват е обяснил още преди 100 години Зигмунд Фройд с тези думи. 

Етикети: