сряда, 20 януари 2016 г.

открита е връзка между хранителните разстройства и самоубийствата


Тенденциите към опит за самоубийство или да развитието на хранително разстройство може да са свързани с генетична предпоставка. Опитите за самоубийство са чести сред хората с хранителни разстройства.


В изследване, публикувано в списанието за психиатрия JAMA се посочва, че членовете на семейства, които в които има човек с опити за самоубийство, са също с висок риск, дори когато не живеят в едно домакинство, въпреки че тогава той е по-нисък. Показаните проучвания говорят за съществуването на връзка между хранителните разстройства и самоубийството. Авторите са изследвали данни от шведските национални регистри (като са проследени техните биологични роднини, полу- братя и сестри, братовчеди и полубратовчеди) и са екип от Отдела по медицинска епидемиология и биостатистика на Karolinska Institutet, Швеция, Университета Северна Каролина в Чапел хил, САЩ и Университета Индиана в Блумингтън.
От 2,3 милиона човека, 1,4% са били жени и 0,09% мъже са били регистрирани с хранително разстройство. Рискът от опит за самоубийство при тези хора средно бил 5 пъти по-голям от средното. Хора, които имат роднина с (който и да било вид) хранително разстройство, са с по-големи суицидални намерения, отколкото хора без, но при далечните роднини резултатите се анулират.
Важността на това откритие е в това, че се откриват доказателства за семейни рискови фактори, които стоят отдолу, под връзката между хранителните разстойства и суицидалните опити и причините може да са генетични.


Линк към изследването



КАБИНЕТ ЗА ХРАНИТЕЛНИ РАЗСТРОЙСТВА И ПРОБЛЕМНО ХРАНЕНЕ, СОФИЯ









Етикети: ,