сряда, 11 февруари 2015 г.

канелени рулца като от икеа

едничко рулце не е достатъчно
с кафето
канелата е от тези подправки, които мога да слагам навсякъде и по много, затова и рецептите с нея ме влекат като коте -
валериан.

в икеа са започнали да продават мини канелени рулца в магазина хранителни стоки след касите (пакет от 15тина за 4.99 лв) и дъщеря ми употреби десетина пъти "това ми е най-любимото", докато искаше "и още една от тях".

за да й покажа, че освен в пакетче, човек лесно може да си направи подобни неща и сам вкъщи, стига да има рецепта и желание. рецептата я има онлайн качена от вездесъщата икеа, като във файла първо ще видиш как се правят замразените, които не са ми страст, а след това и реалната рецепта.

за около 50 малки рулца (две тави)
са нужни

за тестото
25 грама мая (използвах две пакетчета суха, т.е. точно 22 грама)
250 гр мляко
700 гр брашно
75 гр масло
50 гр захар
щипка сол
1 ч.л. кардамон (нямах смлян, затова сложих зърна в тестото, които после извадих при точенето. ползвам зърна кардамон като добавка в кафето сутрин за допълнително аромат понякога.)

за пълнежа
50 гр масло
50 гр захар (аз слагам пудра за по-лесно)
1 ч.л. канела по рецепта, но от мен още една
1 ч.л. вода

за глазирането
1 яйце
половин чаена лъжичка вода
малко захар

всички продукти трябва да са със стайна температура.
млякото се загрява до 37 градуса и се залива маята, така че да шупне.
добавят се останалите продукти докато тестото стане красиво. да, красиво - без бучици и да мирише на хубаво. готово е тогава, когато само се отделя от повъхноста, без да лепне.
когато това стане се оставя в купа, завито с мокра кърпа, за да втаса и удвои размера си, което трябва да се случи за около час. слагам във фурната на вентилатор на 20тина градуса.

след като втаса се разделя на две части, които се разточват на правоъгълник, нанася се пълнежа (който просто е разбъркан) и се завива от дългата страна, а след това се разрязва на около 2 сантиметрови парчета, като в краищата може да намажеш с малко вода, за да се слепят.

отново се оставят да втасат за 20-30 минути, докато фурната се загрява до 250 градуса и преди да се пъхнат във фурната се намазват с глазурата.

7-8 минути са достатъчни на такава температура за опичане. и още толкова за изяждане, ако сте бая народ.

лесна рецепта за маслени канелени бисквити в същия дух 








Етикети:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Абонамент за Коментари за публикацията [Atom]

<< Начална страница