неделя, 1 февруари 2015 г.

няколко мъдрости, които фигурата на ганеша показва (а дори не подозираш за тях)

тези дни съм на езотерично-източна вълна и някак си отвътре ми идва да разкажа какво крие всяка рисунка или картина на индийския бог ганеша, премахващия всички препятствия. с тяло на човек и лице на слон, той е между най-обичаните богове в пантеона на хиндуизма - и най-популярните и на запад.

главата му е голяма, защото носи посланието да мислим с размах.
ушите са също големи, защото ни насочват към това, че трябва да слушаш внимателно, а малката уста - за да говориш по-малко. очите са също големи и гледат съсредоточено, за да видят отвъд видимото.
загледай се още по-внимателно в лицето му и ще видиш, че единият бивник е цял, а другият отчупен - това символизира да задържиш доброто и да изхвърлиш лошото. коремът му също е голям, за да можеш да смелиш както доброто, така и лошото лесно.

в едната му ръка има брадва, с която пресича всяка привързаност, а в другата въже, което му помага да се придърпва към най-висшата си  цел. в купата има сладки ладу, които са наградата, която трябва да си даваш след тежък труд. четвъртата ръка благославя духовния път.

до краката му има мишле - а то е символ на желанието, което можеш да яздиш, само докато го държиш под контрол - иначе ще ти навреди.

подносът с плодове, който понякога можеш да видиш до ганеша, е символ на даването и приемането на дарове, което трябва да научиш в живота си - и двете са еднакво важни. понякога подносът се тълкува като "целият свят е в краката ти и може да го получиш, само ако си поискаш".

в pinterest е борда ми с изображения на ганеша или да чуеш мантрата на ганеша








Етикети:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Абонамент за Коментари за публикацията [Atom]

<< Начална страница