четвъртък, 29 януари 2015 г.

знаеш ли как се казват чувствата в теб

снимките са от фотосесията
Alice in Wonderland
на фотографката Elena Kalis
миналата седмица прекарах в търсене на думи за чувствата, които изпитвам по отношение на различни хора и събития и открих колко малко думи имам за тях. днес попаднах на този речник на чувствата, направен от психолози.

в него можеш да откриеш колко богато можеш да опишеш живота си и чувствата, които живеят в теб.

има разлика между това да си гневна и яростна например (ключът е в дозата).

защо е важно? ... замислих се защо дори на интелигентни хора им е трудно да опишат състоянието си в повече от "добре съм", "радостна съм", "кеф ми е".

може би наистина епохата, в която живеем ни осакатява в определянето на чувствата си - или си хейтър или ти е кеф, а помежду има толкова много и по-точни думи, които са от силни до слаби степени.

но е важно, защото познаването на личните чувства ни прави по-разбиращи собственото ни аз и връзката с другите. когато определиш, че си "зла" в момента, а не "ядосана", може да обърнеш очи към отношението си към това чувство и да прецениш по-адекватно как да действаш. дори само формулирането на точното чувство може да те подготви и да ти даде отговор как е най-уместно да се държиш в определена ситуация.

в областа на междуличностните отношения това помага в определянето на конкретните проблеми, защото "Еди Кой Си не ме кефи" може да върви между гимназисти, но ако срещу теб стои човек, който има проблем с колега или мениджър/подчинен установяването на точната дума за емоцията може да даде повече информация за случващото се в динамиката на отношенията, отколкото много други техники.

ето отново речникът на чувствата. преди да тръгнеш в нюансите трябва да се спреш на осемте основни емоции, които са радост, страх, гняв, тъга, любов, отвращение, изненада и презрение и от там да влезеш в нови дълбини.

Етикети:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Абонамент за Коментари за публикацията [Atom]

<< Начална страница