неделя, 4 януари 2015 г.

демоничен разказ с п.к. яворов и една шега

лора каравелова и яворов
тия дни си говорихме лора (по фамилия не е каравелова) и се сетих за разказа на кристин димитрова за яворов демонът-любовник - един от най-добре замислените и осъществени кратки истории на български автор от ново време.

в линка, който давам горе има и други нейни работи, които не са за изпускане и в частност това за четенето, писането и защо в четенето можем да намерим отговори, но демонът-любовник е класика.

изкушавам се с copy/paste да го сложа отдолу, но сърцето ми на човек, чел закона за авторското право не ми дава да го направя без разрешение, затова ето това е линк към разказа.


и както се бяхме заговорили с лора (съвпадението е случайно, а може би не), се сетих за онази история на ценко минкин, композиторът, който прилича поразително на яворов, знае го и дори си прави шега с това. историята, на която цвиля, откато я чух, е следната:

ценко минкин един ден решил да се пошегува с прочутата си прилика и отишъл в къщата-музей на поета. било мръкнало, от онези призрачни часове, позвънил на вратата и казал на уредничката:
- прибирам се в своя скръбен дом...
жената, ясно, припаднала, сигурна, че е видяла призрак...




за тези, които не са чели двата тома на михаил кремен романът на яворов използвам случая за им ги препоръчам.

Етикети:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Абонамент за Коментари за публикацията [Atom]

<< Начална страница