понеделник, 8 декември 2014 г.

какво знае опра уинфри със сигурност...

откъс от книгата на опра уинфри какво знам със сигурност

Радост

А сега седни.
Празнувай живота си.*
Дерек Уолкът



Kогато Тина Търнър се появи за пръв път в моето шоу, на мен ми се дощя да избягам с нея като една от нейните беквокалистки и да танцувам по цяла нощ на концертите є. Е, тази моя мечта се превърна в реалност една вечер в Лос Анджелис, когато Шоуто на Опра Уинфри замина на турне с Тина. След цял ден репетиции на една-единствена песен, моят шанс изгря. Това беше най-мъчителното, разтърсващо и подкосяващо краката преживяване през живота ми. За 5 минути и 27 секунди имах възможността да почувствам какво означава да пееш на голямата сцена. Никога не съм се чувствала толкова не на място, така извън тялото си. Помня как наум броях стъпките и се опитвах да спазвам ритъма, как чаках големия кик и колко смутена бях. И тогава в един миг си казах: Виж какво, момиче, това скоро ще свърши. Ако не намерех начин да се отпусна, щях да изтърва веселбата. Затова вдигнах глава, забравих за последователността на киковете и стъпките и просто танцувах.

Юхууу!

Няколко месеца по-късно получих пакет от моята приятелка и ментор Мая Анджелоу. Тя
пишеше, че ми изпраща нещо, което би искала всичките є дъщери да притежават. Отворих го. В него имаше компактдиск с песен на Лий Ан Уомак, на която и до днес избухвам в сълзи. Песента сякаш описва живота на Мая, а в припева се пее следното: Когато имаш възможност да избираш дали да седиш отстрани, или да танцуваш, надявам се да се включиш в танца.
Това, което знам със сигурност, е, че всеки ден ни дава шанс да си поемем дъх, да хвърлим обувките и да се впуснем в танца – да живеем без угризения, изпълнени с толкова радост, веселие и смях, колкото можем да понесем. Имате две възможности – или да танцувате смело на сцената на живота и да живеете така, както духът ви подсказва, или да седите безмълвно до стената и да се снишавате в сенките на страха и неувереността.

Изправени сте пред този избор дори в момента – а този момент е единственият, с който разполагате със сигурност. Надявам се да не сте затънали до шия в разни баналности, които ви пречат наистина да се забавлявате – защото този миг ще отлети. Надявам се, че някой ден, когато погледнете назад, ще си спомняте този ден като деня, в който сте решили, че всеки миг е от значение и че трябва да го изживеете така, сякаш е последен. И когато имате възможност да избирате дали да седите отстрани, или да танцувате, надявам се да изберете танца.



*Derek Walcott.


Love After Love. – Б. р.


-----
благодаря на издателска къща хермес за разрешението да публикувам откъс от книгата.
какво знам със сигурност е в книжарниците и онлайн за 14, 95 лв (едни от най-добре похарчени в живота ви)
още за книгата 

Етикети:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Абонамент за Коментари за публикацията [Atom]

<< Начална страница