вторник, 20 октомври 2015 г.

рискови фактори за развитието на рак при децата

Поредната ФБ инициатива ме свари неподготвена. Майката майката на приятелка на дъщеря ми си сложи Елза като профилна снимка и аз като кучето на Павлов (Елза! Елза! Елза!) веднага й лайкнах статуса, който обещаваше да ми разкрие каква е инициативата на лично съобщение.


В лично съобщение тя ми написа, че това е кампания против рака при децата и слагането на анимационни герои (тя ми избра Камбанка), заради което тя е и илюстрация тук, цели да повиши вниманието към детските онкозаболявания.

Този тип инициативи са известни като "писмото на св. Антоний". По-зрелите (зрели като набор 70те-80те години) може би си спомнят писмата в училище - ама такива като написани на хартия и с химикалка, които трябваше да се препишат за пълно щастие поне по 7 пъти. После те минаха в електронен вид.

Вместо да си измия съвеста по лесния начин с просто слагане на анимационна профилна снимка, реших да проуча и лично за себе си какви са факторите за отключването на болеста в нейните проявления и да я изпратя на тези (двама), които харесаха статуса ми.

Рискът от рак при децата се приема за рядък (1% от всички болни от рак)

Най-честият тип рак при децата е левкимия, която според някои изследвания се свързва с пушуне на майката по време на бременоста, некърмените деца и шокиращо - децата без алергии страдат по-често от нея. (източникът Cancer Research UK, линкът е посочен по-долу).
Други са: живот близо до електропреносна мрежа, работа на родителите, вкл. и бащата в среда с химикали, и когато бебето е поело хормони като diethylstilbestrol (DES) и различни видове противозачатъчни, което може да се случи, ако майката не знае, че носи бебе.

В сравнение с 60те години на миналия век броят на заболелите се е увеличил с 40%, като причината още не е установена напълно научно.

Рисковите фактори за рак при децата са различни от тези при възрастните и стила на живот няма общо. Например при големите наднорменото тегло и нездравословното хранене, липсата на физическа активност влияят, но при децата не е така, заради липсата на натрупване.

Промяна в ДНК, която се понякога се наследява от родителите и понякога се развива дори преди раждането.

Излагане на радиация, включително и живот близо до ядрени централи

Пушенето (от страна на майката) влияе при някои видове рак, но не е напълно доказано.

Накрая ще спомена една теория, съществуваща в ню-ейдж философията. Тя е, че от рак страдат хората, които по една или друга причина не са били желани от родителите си по време на бремеността или ако майката е обмисляла аборт. Тогава плода се чувства отхвърлен и впоследствие може да се разболее от това.


За повече информация:
добър източник са
Cancer Research UK, данните, които съм взела от тях са от Октомври 2016
Cancer Org