вторник, 21 юли 2015 г.

от антракс ясно няма да умрем, ама туберкулоза от прясното мляко?

Гледах си новините оня ден, вървеше темата за антракса и един Чичо Доктор намръщено каза, че българите имат вредният навик да си сипват в кафето мляко от кутията, без да са го сварили.

Ъъъъъъ да, защо?

Не обичам прясно мляко и много рядко сипвам в кафето, но в купичките с мюсли и корнфлейкс за малките млякото се налива директно от хладилника - нали пише че е пастьоризирано. Вкъщи бяхме сигурни, че на нашия тип кутия пише "готово за консумация", но не, написано е само, че е преминало обработка. За каква туберкулоза говориш, Чичо Докторе?!

Уви, Чичо Доктор има право.

Процесът на пастьоризация представлява постепенно затопляне и бързо охлаждане, при което се забавя развитието, но не и смърта на много от бактериите на онези болести, които свързваме с кравите като шап, е. Коли и подобни. Още по темата с процеса на пастьоризация има и в линка. Оставям настрана дебата дали суровото прясно мляко е по-полезно от пастьоризираното, защото това, до което имам ежедневен достъп е в кутия, както и размишленията да даваме ли прясно мляко за деца на крави на деца на хора. .

Точна статистика за заболеваемостта на кравите в България от туберкулоза към 2015та не намерих, с изключение на този подробен доклад на Агенцията по безопасност по храните, но все пак отвреме навреме избухват "огнища" (това го знам още от речника, използван от култовото предаване Бразди), а и има чисто икономически причини, поради които тази информация не е чак толкова оповестявана.

Самата туберкулозата сред хората е слабо разпространена в България и е с висока степен на излекуване и в Европа по данни на СЗО.

Така че - рискът за заболяване от туберкулоза през прясното мляко е много нисък, но съществува. Самата туберкулоза започва като симптоматика като обикновен грип (обща слабост, загуба на тегло, кашлица, температура и нощни изпотявания), преди да се стигне до сериозно кашляне, включително и на кръв.

Ваксинацията за туберкулоза не дава 100% гаранция за възрастните, че няма да се инфектираш или разболееш никога от тази болест (антиваксърите да не се радват - и те нямат гаранция). Туберкулозата е тежка болест, а за да не се стигне до нея освен да не те среща бактерията, другото важно е да се храниш рационално, разбирай повече витамини и по-малко джънк.

Но на въпроса да варя ли млякото или не - не, няма да го варя, освен когато вкъщи не сме болни или с нисък имунитет за всеки, всеки случай плюс почукване на дърво.


#туберкулоза
#прясно #мляко
#СЗО
#България
#антракс

Етикети: