понеделник, 23 юни 2014 г.

черешов пай

рецептата я взех от юнския брой на списание О, и тъй като нямах

1. амарето (замених с kaluah)
2. cornstarch (замених с царевично брашно, никога не съм обичала нишестето и пак стана едно към едно с картинката)

за тестото
2 и 2/3 чаени чаши брашно
1 малко студено масло, нарязано на кубчета
1/4 ч.л. сол

за плънката
5 чаши обезкостени череши
3 ч.л. нишесте или царевично брашно
малко масло
1/4 чаша амарето или калуа, като в моя случай
2 ч.л. пресен лимонов сок
2 чаши бяла захар (ще се мре!)
1/2 ч.л. канела

тестото се прави като класическо маслено тесто - т.е. забъркват се брашното, солта и маслото, нарязано на кубчета
като го поомесиш до трошливост, започва да става интересно, защото допълваш с 2/3 студена вода и разбъркваш и въпреки очакванията ти да стане мат и маскара, се получава прилично тесто, което се разделя на 2 части - по-голяма и по-малка, които заминават, увити в свежо фолио за хладилника

почва правенето на плънката, което е досадно
на две чаши и половина ми писна с обезкостяването на черешите и се отказах
допълних с чаша захар, 1/4 чаша калуа (нямах амарето, казах!)
малко канела и малко лимонов сок




разточих тестото от голямата топка във форма за сладкиш, така че да стане като за пай
плънката се изсипва и накрая се нарязват няколко парчета масло в нея отгоре

след това направих решетка от малката топка тесто
ето как:


пече се първо 40 минути на 220 градуса, после час на 180
резултатът беше удовлетворяващ, плодов и мммммм.



(илюстрацията как се прави решетка е от тук)

Етикети: ,

1 коментара:

В 23 юни 2014 г. в 12:16 , Blogger Unknown каза...

Мммм, вкусно!

 

Публикуване на коментар

Абонамент за Коментари за публикацията [Atom]

<< Начална страница