неделя, 1 юни 2014 г.

рецепта за таббуле

попаднах на тази рецепта от фейсбука на мажд алгафари, който освен всичко друго, смята да направи и своя книга за арабската кухня (лично аз чакам с нетърпение).

Таббуле 
Една от най-известните средиземноморски салати. Това е ливанска салата от долината Бакаа. Отличава се с киселия вкус, като в някои райони се ползва и за мезе. Основния продукт в нея е магданоза, поради което в Европа е позната като магданозена салата. Ценителите на алкохолната напитка Арак /анасонова ливанска ракия/ считат, че това е една от салатите, с която може да се изпие много Арак. Продукти: 1. Магданоз – 3 средно големи връзки 2. Джоджен – 30-40 пресни листа или 2 с.л. сух джоджен 3. Лимон – 2 бр. 4. Ситен булгур – 100 гр. 5. Домати – 3 бр. средно големи 6. Зехтин – 100 мл. 7. Пресен лук – 3-4 стръка /ползвайте само бялата част от него/ 8. Сол 9. Листа от маруля Начин на приготвяне Накиснете булгура в 250 мл. хладка вода за около половин час. Почистете магданоза и го нарежете на много ситно. Нарежете джоджена на ситно. Ако не разполагате с пресен джоджен добавете две супени лъжици сух джоджен. Нарежете доматите на малки кубчета с дебелина не повече от 5 мм. Отделете бялата част от пресния лук и го нарежете на дребно и ситно. Изцедете булгура. Разбъркайте всички продукти и добавете сока от двата лимона. 5-10 минути преди да сервирате посолете умерено, добавете зехтина и разбъркайте. На дъното на чинията разстелете листата от маруля /ползвайте средните по големина и хрупкави листа/. За предпочитане е листата да стърчат с около 2-3 см. извън чинията. Сипете от готовата салата върху листата от маруля. В средата на салатата украсете като боднете листата от сърцевината на марулята /най-малките листа/, а отстрани разпределете 3-4 резенчета лимон.

Етикети:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Абонамент за Коментари за публикацията [Atom]

<< Начална страница